"Kalau Anwar ditakdirkan memimpin,

maka Anwar kena pastikan, jangan ada seorang Rakyat Malaysia,

Melayu, Cina, India, Dayak, Kadazan

yang hadapi dan rasa sakit derita dizalimi seperti kamu rasa."

...saksikan video untuk rakyat Malaysia

25/08/2012

Putrajaya Tawar Wang Tunai Kepada Peserta Hari MerdekaSatu e-mel dari Jabatan Perdana Menteri JPM telah mendedahkan bahawa Putrajaya akan menawarkan ganjaran wang tunai dan cenderamata kepada kira-kira 1,000 pelajar universiti yang bersetuju untuk mengambil bahagian dalam sambutan Hari Kebangsaan di sini.
 
Dalam e-mel dari jabatan Perpaduan Negara dan unit Integrasi dilihat semalam, pelajar dijangka mengibarkan bendera atau “melakukan beberapa pembentukan bendera mudah” apabila lagu kebangsaan “Negaraku” atau lagu "1Malaysia" yang dimainkan semasa dua peristiwa diambang Merdeka — satu di Dataran Merdeka pada waktu pagi dan kedua di Stadium Bukit Jalil, pada waktu petang.  “T-shirt disediakan pada waktu pagi dan wang tunai sebagai penghargaan akan diberikan kepada setiap peserta ” kata seorang pegawai dalam satu kiriman e-mel kepada sebuah universiti.

Ketika dihubungi, pegawai itu memberitahu bahawa peserta dijangka menghadiri raptai selama lima hari daripada hari ini akan dibayar RM20 dan makan tengah hari disediakan untuk setiap hari.  “Jadi untuk lima hari setiap peserta akan dibayar RM100 ” kata pegawai tersebut.  Pegawai tersebut menambah jabatan berharap untuk mendapatkan sekurang-kurangnya 1,000 orang peserta berumur dari 18 hingga 35 tahun dari beberapa universiti.  Sejumlah 25 buah bas akan disediakan untuk membawa peserta dari beberapa checkpoint sepanjang bandar ke dua tempat acara itu.

Perkauman Juga Diutamakan

E-mel dari pegawai itu juga secara spesifik menyebut hanya Cina dan India yang diperlukan untuk acara tersebut.  Apabila ditanya mengapa pegawai tersebut mengatakan bahawa beliau tidak tahu apakah sebabnya.

Tawaran ganjaran tunai Putrajaya untuk menarik peserta menyertai sambutan Hari Merdeka sudah pasti akan menyebabkan kemarahan daripada Pakatan Rakyat apalagi di tengah-tengah kritikan meluas bahawa Barisan Nasional BN telah mempolitikkan sambutan hari kebangsaan.

Kabinet Najib telah memilih “55 tahun kemerdekaan Janji Ditepati” sebagai tema Hari Merdeka yang telah mendapat tentangan oleh kerana pengkritik mengatakan tema tidak sesuai oleh kerana ianya lebih kepada agenda politik BN.  Logo “Janji Ditepati” dan lagu tema telah mendapat reaksi hebat oleh kerana terdapat dakwaan bahawa lagu tersebut ditiru daripada lagu gospel Indonesia.  Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat telah menuduh kerajaan BN merampas perayaan hari kebangsaan demi mengetengahkan agenda politik dan menyalahgunakan sumber kerajaan untuk tujuan berkempen.

Sebagai tindak balas pakatan Rakyat PKR, DAP dan PAS mengumumkan tema alternatif sendiri — “Sebangsa Senegara Sejiwa” — cadangan diterima daripada orang ramai awal bulan ini.


No comments:

Post a Comment

Sahabat Blogger